2021-05-26 17:48:33• hírek • Közlemény

Magyar Lóránd: segítségre szorulnak a gazdák!

Magyar Lóránd parlamenti képviselő. Fotó: Gönczy Tamás
Magyar Lóránd parlamenti képviselő. Fotó: Gönczy Tamás

A Szatmár megyei parlamenti képviselő a mezőgazdasági miniszterhez fordult a gazdák kérését tolmácsolva. 

Az elmúlt hetekben Szatmár megyében pusztító árvizek nehéz helyzetbe hozták a gazdálkodókat. Az extrém körülmények miatt vannak olyan területek, amelyeken már most 30-40 százalékos veszteséggel számolhatnak az előző évhez képest. A gondok épp úgy érintik az őszi vetéseket, mint a tavasziakat. A kukorica, napraforgó és szója vetése nehéz körülmények között zajlott, ám volt olyan terület, ahol egyenesen lehetetlenné vált. 

Emiatt a nehéz helyzet miatt fordult segítségért nemrég a Szatmár Megyei Prefektúrához egy 38 mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozásból és több száz magánszemélyből álló csoport. Kérésük az volt, hogy hosszabbítsák meg az APIA-nál leadandó terület-alapú támogatásról szóló kérvények leadási határidejét. Ez a határidő ugyanis május 15 volt, és további 15 napig büntetés nélkül lehet változtatni a leadott (a megművelt területeket és a termesztett növényeket is tartalmazó) kérvényeken. 

Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának az alelnöke szerdán, május 26-án adott le írásban két kérdést Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszternek, amelyben rávilágított a Szatmári gazdák nehéz helyzetére. Rákérdezett természetesen a határidő meghosszabbítására is, de további segítséget is kért a gazdáknak.

„Az extrém időjárás gyakorlatilag tönkretette a szatmári gazdák egy részének jónéhány havi munkáját. Sokan kilátástalan helyzetbe kerültek, és úgy gondolom, a minisztérium feladata ilyenkor az is, hogy segítséget nyújtson a komoly károkat elszenvedett gazdáknak. Rákérdeztem, hogy milyen módon tervezi a minisztérium a károsult gazdák segítését, ám emellett jómagam is keresem a lehetőségeket, hogy hogyan állhatunk mielőbb a gazdák mellé” – mondja Magyar Lóránd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: